1 min read

Blog in nieuw jasje, zonder GA of Disqus

Bij de start van dit nieuw decennium was het tijd voor een kleine makeover van deze blog. Naast een nieuw theme is het CMS weer helemaal up to date en heb ik Google Analytics en Disqus vervangen, beide door self-hosted versies.
Blog in nieuw jasje, zonder GA of Disqus

Bij de start van dit nieuw decennium was het tijd voor een kleine makeover van deze blog. Naast een nieuw theme is het CMS weer helemaal up to date en heb ik Google Analytics en Disqus vervangen, beide door self-hosted versies.

Voor GA vond ik in GoatCounter een lichtgewicht alternatief. Het biedt me veel minder inzichten, maar die inzichten kwamen met een dure privacy-cost. GoatCounter biedt me net wat ik nodig heb: de populairste artikels en de bronnen. Meer heb ik eigenlijk niet nodig op deze blog.

Voor Disqus was ik al lang op zoek naar een alternatief, maar het moest er OK uitzien, replies op comments toelaten, en (belangrijk) spam filteren. Bij voorkeur self-hosted of anders bijzonder privacy vriendelijk. Oh en uiteraard moest het de oude comments kunnen importeren. Ik kwam uiteindelijk bij de self-hosted versie van Commento uit.

Nu ik toch bezig was alles self-hosted te maken, wou ik van zoveel mogelijk externe dependencies af: fonts en javascript frameworks worden nu van de site zelf geladen. Overigens wou ik niet zozeer naar een self-hosted oplossing omdat ik niet geloof in SaaS - in tegendeel! - maar omdat iemand voor een SaaS-oplossing betaalt. Ofwel ben ik dat, ofwel jullie. Aangezien ik geen inkomsten genereer met deze blog wil ik het budget laag houden. Ik vond het ook niet netjes dat jullie met je privacy zouden moeten betalen.

De enige externe partij die ik nog gebruik is CloudFlare. Een aantal mensen stellen zich vragen bij hun privacy en data-doelen, en dat is niet onterecht. Ik bekijk dan ook alternatieve CDNs, maar dat zal voor een volgende stap zijn.

Met veranderingen komen foutjes en radertjes die niet helemaal soepel lopen. Als jullie er dus vinden, laat zeker een comment na!