Revolut: de creditcard die je citytrip 2.5% goedkoper maakt
Eén van de sectoren waar nog een "disruptie" moet plaatsvinden, is de bank-sector. Ik ga het niet hebben over de magere openingsuren of over het feit dat een overschrijving nog altijd twee dagen duurt.
Je bank verdient aan je. En dat mag! Maar een bank doet er ook alles aan om zo on-transparant-mogelijk te zijn. Je hebt compleet geen zicht op hoeveel je bank precies aan je verdient, wat jij betaalt, of wat anderen aan je bank betalen, omdat jij geld uitgeeft. "Het is zo verschrikkelijk complex, onze klanten snappen dat toch niet", is een veelgehoord excuus.
Aanvaarden we dat nog in 2015? Ik alleszins niet. Gelukkig komt hier verandering in. Kijk naar wat MeDirect doet op de Fondsenmarkt. Een klassieke bank vraagt instapkosten, uitstapkosten en bewaarlonen als je in fondsen belegt. MeDirect rekent geen van die kosten aan. Waarom niet? Omdat je bank (en ook MeDirect) nog een vierde bron van inkomsten aan je fondsen heeft, die onzichtbaar is: een jaarlijkse vergoeding van de fondsenbeheerder. Voor MeDirect is die kost meer dan genoeg om haar diensten van te betalen. Transparantie!
Dit artikel gaat echter niet over MeDirect of over Fondsen, maar over kaartbetalingen en reizen.
Als je een (krediet-)kaart gebruikt, verdient je bank geld aan je, zonder dat je het ziet. De handelaar bij wie je iets koopt, betaalt ongeveer 1.5 tot 2.5% transactiekosten op het bedrag dat je uitgeeft met je kaart. Daarvan gaat een stukje naar jouw bank, een stukje naar VISA/Mastercard, een stukje naar de bank van de handelaar enz.
Als je je kaart op reis gebruikt in een land waar je niet met Euro kan betalen, wint je bank nog eens. En zelfs vrij veel! Stel, je bent op city-trip naar Londen. Je betaalt je hotelrekening van 100 pond, aan de officiële ECB koers van vandaag (0.70705 GBP voor 1 EUR) dus omgerekend 141.43 euro. Maar dat zal niet het bedrag zijn dat je Visa of Mastercard afrekening zal terugvinden. Neen, de kans is groot dat er bv 144.97 euro zal staan. Je bank neemt immers 2.5% "winst" op de koers van het pond ten opzichte van de euro. Mag dat? Daar gaat het niet om. Is dat transparant? Absoluut niet.
Je vakantie is dus eigenlijk al 2.5% duurder dan ze zou moeten zijn, als je alles met Visa/Mastercard betaalt. Geld uit de muur halen? Zelfde verhaaltje... Iets bestellen op het internet en in Amerikaanse dollar betalen? Zelfde verhaaltje...
Ook hier beginnen er bedrijven te ontstaan die snappen dat we dit niet zomaar meer aanvaarden. Een voorbeeld daarvan is een Engelse start-up met een gekke naam: Revolut.com. Revolut heeft een eenvoudig concept: op een eenvoudige, transparante en goedkope manier, je dagelijkse uitgaven regelen, over heel de wereld, zonder extra kosten.
Revolut.com is in wezen niks meer of minder dan een prepaid Mastercard, maar met een aantal "handigheidjes", zowel voor jou, maar ook voor hen.
-
Geen papierwerk. Ik heb op een week tijd een creditcard met de limiet die ik wil, zonder dat ik één papier vast gehad heb, één iets moeten tekenen heb, één ding moeten tekenen heb. Je account aanmaken is zo eenvoudig als de app downloaden, een profiel aanmaken en vier foto's nemen. Het duurde me geen 20 minuten. Je moet niet naar een kantoor, je moet niks opsturen, alles gaat automatisch. Enkele dagen later ontvang je de kaart.
-
Alles, maar dan ook alles gebeurt in de app. Geen papieren uitreksels, geen "bakjes". Enkel de app. Push notifications als je iets betaalt? Tuurlijk. Het lijkt een gadget, want meestal weet je wanneer je iets betaalt, maar het is een eenvoudige manier om heel te weten wanneer iemand fraude pleegt met je kaart.
-
Je kredietlimiet is wat je stort. Handig voor Revolut, want ze beperken zo hun risico's, handig voor jou: door het jaar heb je misschien aan 800 euro limiet genoeg, maar voor die grote verre reis stort je misschien even tijdelijk 3000 euro.
-
Geen kosten. Geen. Nul. Geen maandbedrag, geen interest, geen transactie-kosten. Of het nu geld afhalen in België of Australië is, betalen op een Chinese of Amerikaanse webshop, in euro, dollars, ponden of kronen, in de koffieshop om de hoek of op reis: je betaalt geen kosten en de gebruikte koers is de officiële wisselkoers van die dag, zonder commissie.
-
(Dit heb nog niet getest): Je kan geld sturen naar iemand anders via email, SMS, WhatsApp of Social Media, zelfs als die andere persoon geen Revolut kaart heeft. Hoe cool is dat?
Hoe verdient Revolut geld, vraag je je terecht af? Wel op een aantal manieren. Vooreerst door te besparen. Er is geen kantoren-net, er is geen complexe adminstratie, en hoewel er wel een telefoonnummer is, verloopt ondersteuning het vlotst via email of de in-app live chat. Kosten worden ook bespaard door het risico op wanbetalers in te dekken: je prepay-niveau is je limiet. Daarnaast heeft het voldoende aan het stukje van de transactiekosten dat naar Revolut terugvloeit, om haar kosten van te betalen en liefst wat winst over te houden...
Er is veel meer disruptie mogelijk in de financiële wereld dan dit. Hoe twintigste-eeuws werken verzekeringen nog? Wat is het nut van een spaarboekje nog? Dit is een eerste goede stap richting een moderner financieel systeem. Waarom zou je city-trip in Londen of je vakantie in Turkije 2.5% duurder moeten zijn dan ze al is? Waarom zou een creditcard aanvragen niet vanuit je bed kunnen? Waarom moet mijn kredietkaart limiet een vast bedrag zijn dat enkel mijn bankier kan veranderen? Waarom moet een overschrijving naar een vriend 2 dagen duren?
Dank zij Revolut.com hoeft dat niet meer!
Ik ben fan! En mijn portefeuille ook...
Member discussion