4 min read

Gratis Tankkaarten in 2018

Gratis Tankkaarten in 2018

Eén van de populairste blogartikels op deze blog, blijft de reeks over tankkaarten. Omdat ik recent dezelfde oefening opnieuw moest maken, publiceer ik deze update.

Update 2024: Deze blogpost blijft een van de populairste op mijn blog. Ik rij intussen al enkele jaren met een elektrische auto, en schreef nu ook een gids om de perfecte laadpas te vinden.

Woordje vooraf: als particulier

Als particulier zijn er volgens mij weinige redenen om een tankkaart te hebben, tenzij de dichtsbijzijnde tankstations allemaal dure stations zijn. Wil je er toch eentje, bekijk dan die van de VAB, die hebben direct een Europese optie.

Als bedrijf of zelfstandige

Als bedrijf of zelfstandige is een tankkaart vooral interessant om je boekhouding zoveel vlotter te laten verlopen, en pas in tweede mate voor de korting die eraan gekoppeld is. In plaats van een aantal losse bonnetjes (die de BTW administratie toch niet zal aanvaarden), krijg je een duidelijke factuur per maand, die je boekhouder perfect kan verwerken, en waar de belastings- en BTW controleurs helemaal happy van worden (raar volkje, die controleurs).

Toen de dieren nog spraken (in 2008), hadden heel wat banken een "tankkaartfunctie" gekoppeld aan hun bankkaarten. Als je met je bankkaart betaalde, berekende de bank de betaalde BTW, en kreeg je een overzichtje. Sinds een tiental jaren werkt dat dus niet meer. Niet alleen was dat bijzonder handig omdat je geen extra kaart nodig had, maar het werkte ook quasi-overal, of je nu tankte bij Shell, Total, Q8 of een "wit merk".

Als je niet continu op de baan bent, zoek je logischerwijs een kaart met zo weinig mogelijk vaste kosten aan, liefst zelfs helemaal geen.

Gratis tankkaarten, zonder al teveel gedoe

Bij de volgende merken kan je zonder teveel gedoe een kaart aanvragen, zonder maandelijkse kosten, harde minimum commitments of andere hordes. Neem er 1 of 2 of 3, naargelang je smaak. Al deze merken vragen wel een domiciliëring - een "SEPA mandaat" heet dat tegenwoordig - voor de betalingen, maar bon, daar gaat meestal weinig fout en is een kwestie van goed opvolgen.

  1. Q8 Liberty Card: Kaart geldig in alle Benelux Q8 tankstations. Je krijgt een korting (afhankelijk van je geschat volume) op de officiële prijs (dus niet op de pompprijs). Als de pompprijs lager is dan je korting, betaal je de pompprijs. Tank je dus aan een goedkope pomp, betaal je dus steeds de pompprijs. Je geschat volume is enkel om je korting te berekenen, het is geen probleem als je daar niet aan komt, al zal Q8 dan waarschijnlijk je korting wel herzien.
  2. Lukoil: Ook deze kaart is geldig in de hele Benelux, bij de Lukoil stations. Ook hier betaal je steeds ofwel de officiële prijs min de korting, ofwel de pompprijs. De aanvraag van deze kaart gaat heel vlot. Vergeet wel niet te bellen naar hun servicedesk als je de kaart ontvangen hebt: ze moet manueel geactiveerd worden voor gebruik! Hier is wel een minimum van 1000 liter per jaar verbonden aan de kaart. Haal je dat niet, dan kan Lukoil het contract verbreken. Ik ken echter niemand wiens kaart om die reden al geblokkeerd geraakt is. Ik vermoed dat het eerder een stok-achter-de-deur is om bepaalde klanten buiten te kunnen werken indien nodig.
  3. Maes tankkaart: Deze kaart is niet alleen geldig in de eigen Maes tankstations, maar ook in heel wat G&V en Esso Express stations. Met die laatste moet je wel even opletten: niet in alle Esso stations kan je deze kaart gebruiken. Check daarom even deze kaart..
  4. Octa+ Hybridcard Deze nieuwe (?) kaart kwam ik tegen tijdens mijn onderzoek voor dit blog-artikel. Het lijkt bijzonder interessant, want de kaart wordt aanvaard in 1 tankstation op 2 in België, en zou ook bij de laadpalen werken. Ik heb een offerte opgevraagd, maar meer kan ik vandaag niet over vertellen.

Alternatief: de DKV Euro kaart

Alle bovenstaande kaarten zijn steeds gebonden aan één of meer merken, en werken enkel in België of de Benelux. Ze zijn dus minder geschikt of zelfs onbruikbaar voor auto-vakanties in Europa. Zelfs binnen de Benelux moet je opletten aan welke stations op de autoweg je stopt.

Wil je een Europese kaart, of een kaart die "alle grote tankstations" doet, dan heb je een paar alternatieven. De meest gekende ervan is waarschijnlijk de Euro-Shell kaart, maar die heeft een vrij hoge kost per maand, en geeft je nog steeds niet alle merken.

Een alternatief kan de DKV Euroservices kaart zijn. De kaart heeft geen vaste jaarlijkse of maandelijkse kosten, wordt aanvaard in veel grote tankstations in heel Europa, maar is niet goedkoop. Vergeet een korting aan de pomp. Meer nog: je betaalt een "service fee" per tankbeurt. Het voordeel is wel dat je die enkel betaalt als je de kaart gebruikt. Perfect dus als "reserve kaart", of voor mensen die af en toe eens buiten de Benelux komen en ook daar een tankkaart willen gebruiken.

Het bedrijf is duidelijk gericht op grote tansportfirma's (wat logge administratie, kortingen voor grote diesel afnames, ...), maar je kan er als klein bedrijf ook bestellen, er is bij mijn weten nog steeds geen minimum limiet.

Uw pomp om de hoek

Heeft u achter de hoek een "artisanaal" tankstation, uitgebaat door een vriendelijke collega-zelfstandige, is het steeds de moeite daar even binnen te springen en te vragen wat ze voor u kunnen doen. Vaak zal zo'n station u toelaten om de bonnetjes van uw tankbeurten aan het eind van de maand of het kwartaal binnen te brengen, waarna ze u voor die tankbeurten een factuur maken.

Misschien is dat voor u ook een oplossing die kan werken?

Tips?

Hebben jullie nog goede tips? Laat ze gerust achter in de comments hieronder.

Photo (c) Mark Freeth