Mis, @alexanderdecroo. Over Netneutraliteit
Op de foto zie je Tandloos, de schattige draak uit How To Tame Your Dragon en de lievelingsdraak van mijn zoon. Het is ook mijn bijnaam voor het BIPT. Het BIPT heeft zich in het verleden al enkele malen lichtjes belachelijk gemaakt, maar door gisteren als een ja-knikkertje akkoord gaat met de leugens van Proximus verloor ze elk melktandje dat het nog had.
Waar gaat het om?
Proximus lanceerde gisteren twee nieuwe abonnementsformules, gericht op millenials. In beide bundels zit 3GB dataverkeer plus "onbeperkt" dataverkeer van een aantal applicaties die Proximus voor je kiest. In de ene bundle is het voornamelijk Twitter en de Facebook applicaties (Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger), in de duurdere bundel komen daar een aantal muziek-toepassingen zoals Spotify en Deezer bij.
Dit principe heet "zero-rating", en gaat in tegen netneutraliteit: de operator behandelt niet alle internetverkeer op dezelfde manier. Je kan immers "onbeperkt" (in de praktijk 20GB) muziek van Spotify beluisteren, maar de muziek van een rivaliserende dienst (zoals bv. Tidal) is beperkt tot 3GB per maand, te delen met je normaal surf-verkeer.
Waarom is dit slecht voor innovatie?
Stel je voor dat je morgen een nieuwe muziekdienst lanceert en moet concurreren met Spotify, Deezer en co. Proximus maakt dit bijzonder moeilijk door je te beperken. Haar klanten worden aangezet om jouw dienst zeker niet te gebruiken: het dataverkeer naar jouw dienst wordt immers geteld, terwijl dat van je concurrenten niet beperkt wordt.
Daar sta je dan... De facto beslist Proximus dus naar welke muziek dienst je mag luisteren en via welke chat-service je mag communiceren.
Bij de chat-diensten valt trouwens op dat daar geen enkele chat-dienst bij zit die expliciet gericht is op mensen die bezorgd zijn om hun Privacy. Geen Telegram, geen Signal, geen Apple iMessage.
Waarom geeft dit Proximus veel macht over bv Spotify?
Proximus heeft nu een hefboom in handen tegenover de content-leveranciers. Het kan immers dreigen om Spotify uit de bundel te halen, als Spotify niet mee wil betalen voor het versterken van het Proximus netwerk, iets waar Proximus CEO Dominique Leroy eerder al voor pleitte.
Wat krijg Proximus in ruil?
Gelukkig maakt de GDPR een aantal van deze praktijken moeilijker, maar Facebook staat open om "data sharing" overeenkomsten te maken met operatoren in ruil voor zero-rating. Proximus krijgt dan gegevens van Facebook door en kan dat gebruiken om u gerichte reclame te sturen in haar TV omgeving. Bij elke afspraak rond zero-rating moet je je afvragen waarom het bedrijf dit doet? Kon het niet eenvoudiger de datalimiet van 3 GB naar 15 GB optrekken, zonder onderscheid te maken tussen de toepassingen? Welk (commercieel) belang heeft Proximus erbij dat u veel op Facebook doorbrengt?
Wat met VPNs?
Al enkele jaren zijn er diverse campagnes om gebruikers van open WiFi netwerken bewuster te maken van de risico's van zo'n onbeschermd netwerk. De beste manier om uw gegevens op een open WiFi netwerk vertrouwelijk te houden is om gebruik te maken van een VPN toepassing. De verbinding tussen uw toestel en de websites die u bezoekt of toepassingen die u gebruikt, worden dan extra versleuteld en zijn niet meer te onderscheppen. Een VPN beveiligt alle toepassingen: van uw bankapplicatie over Twitter tot uw favoriete online spelletje.
Aangezien "Facebook via een VPN toepassing" wel aangerekend zal worden maar "Facebook zonder VPN" niet, zal Proximus adviseren om de VPNs uit te schakelen. Is het een goede zaak voor de veiligheid van het Internet als een (dominante) operator adviseert om zeker geen VPN meer te gebruiken?
Deur open voor meer...
Verschillende Amerikaanse mobiele operatoren onderscheppen en verminderen drastisch de kwaliteit van streaming video's (Youtube, Netflix, ...) tot DVD kwaliteit. Weg dus de goede kwaliteit, je krijgt een veel lagere kwaliteit te zien. Willen we dit echt?
Onbeperkt?
Een partijgenoot van Alexander De Croo is ooit een kruistocht begonnen tegen de datalimieten van Telenet en Proximus. Bij de verkiezingen die erop volgden was dit een pluim die hij graag op zijn hoed stak: het was hem gelukt om de datalimieten af te schaffen. Niks was minder waar: de limieten zijn er nog steeds, alleen heet het nu "onbeperkt"...
Ook toen Orange begin dit jaar als "eerste" - wat trouwens niet klopt, Galaxy Mobile deed het eerder al - mobiele operator een abonnement zonder datalimiet voorstelde, bleek uit de kleine lettertjes dat ze de grens op 20GB leggen. Gebruik je meer dan 20GB, wordt je snelheid heel hard dichtgeknepen. In deze nieuwe abonnementen hanteert Proximus dezelfde grens.
In onze buurlanden heb je echte onbeperkte datalimieten op vast Internet, en vind je zonder probleem data-abonnementen met hogere limieten. Zo is er een mobiel abonnement in Frankrijk waarbij je voor 20 euro per maand 100GB dataverkeer hebt. Kom dus alsjeblieft niet verkondingen dat deze abonnementen "onbeperkt" zijn. Ze hebben maar 1/5e van het dataverkeer van wat in Frankrijk aan een schappelijke prijs te krijgen is.
Netneutraliteit
Alexander De Croo, het BIPT en uiteraard Proximus en Telenet blijven beweren dat dit helemaal niet ingaat tegen netneutraliteit. Ik snap dat niet. Echt niet.
Netneutraliteit is toch vrij eenvoudig: het netwerk is "neutraal" en behandelt elke datastroom identiek, of dat nu je bank-applicatie, een chat-applicatie van bedrijf X of Y is, of Netflix. Een applicatie is een applicatie. Het abonnement is voor Internettoegang, onafhankelijk van site of applicatie.
Het BIPT gebruikt als verdediging dat "elke applicatie met eenzelfde doel op dezelfde manier behandeld wordt, en er dus geen probleem is voor de netneutraliteit". Niet alleen klopt dat niet - ik kan u 10 muziek-toepassingen opnoemen die niet onbeperkt zijn - het heeft ook weinig met netneutraliteit te maken. Waarom zou een muziek-applicatie anders behandeld worden dan een online game of shopping-app?
Tot slot...
Draakje Tandloos is eigenlijk helemaal niet tand-loos: zijn tanden zitten verstopt maar komen pas boven als het nodig is. Bij het BIPT moeten ze deze groei-stap nog doormaken.
Member discussion