Internationaal zakendoen: de Transferwise Borderless rekening
Als je als freelancer of KMO af en toe wel eens zaken doet met een buitenlands bedrijf, zorgt "betaald worden" nog al eens voor wat frustraties. Een overschrijving is vaak lang onderweg, je klant moet extra kosten betalen, en vaak slagen banken er toch nog in ervoor te zorgen dat het bedrag dat op je rekening terecht komt, niet exact is wat je verwacht had.
Er zijn een paar manieren om dat efficiënter te laten lopen. Betalen in Bitcoin is er eentje van, maar de kosten daarvan zijn bij momenten hoger dan voor een internationale overschrijving en dus niet echt een optie. Je kan je facturen via creditcard laten betalen, maar dan verlies je al gauw 2.5%, én neemt de bank van je klant nog eens evenveel winst op de wisselkoersen.
Eén van de goedkoopste opties is als je klant TransferWise gebruikt om je betaling uit te voeren. Op een betaling van 1000 euro betaalt je klant ongeveer 8 dollar kosten. Het probleem is dan natuurlijk dat je het je klant wat moeilijker maakt. Zij kan het bedrag niet gewoon overschrijven, maar moet de betaling via TransferWise aanmaken.
Gelukkig heeft die laatste dienst sinds kort ook een "bedrijfsvariant": de Borderless account. Concreet geeft het je een bankrekening in 29 mogelijke munteenheden, in 4 landen: Europa, USA, UK en Australië. De rekening zelf kost niks, het bedrijf verdient haar centjes op twee manieren. Vooreerst is er een minimale kost als je van die rekening naar je eigen bank wil overschrijven. Voor Euro rekeningen is dat momenteel 0.6 euro (je leest het goed). Daarnaast nemen ze een commmissie van 1% als je Amerikaanse dollar omzet in euro. Merk op dat je eigen bank al snel 2 of 2.5% commissie als je met je creditcard in dollars betaalt. Verder zijn er geen kosten.
Heb je een Amerikaanse klant en wil je zo professioneel mogelijk overkomen? Neem dan een Transferwise Borderless account, activeer USD, en bezorg je klant je Amerikaanse bankgegevens. Je klant betaalt dan naar een Amerikaanse rekening zoals ze ook met haar Amerikaanse leveranciers doet. Je kan dan ofwel zelf Amerikaanse leveranciers uit die rekening betalen, omzetten naar Euro (je kiest zelf wanneer), of overschrijven naar je eigen (bedrijfs-)rekening. Binnenkort kan je zelfs een bankkaart aan die rekening koppelen.
Transferwise maakt een onderscheid tussen jij als persoon, en jij als bedrijf, dus als je het correct doet, heb je bovendien weinig discussie met de fiscus: het is duidelijk wat je bedrijfsrekening is, wat je persoonlijke rekening.
Uiteraard kan je TransferWise ook gebruiken om zelf betalingen aan het buitenland te maken, met zo min mogelijk kosten.
Member discussion